7 Ekim 2007 Pazar

Döt Kazmaca Oyunu Tanıtımı

Döt Kazmaca Oyunu Tanıtımı
Affınıza sığınarak konunun eksik kalmaması için bu oyunu tanımlamamız gerektiğine inanıyoruz. 1980'lerde yaygın şekilde özellikle erkek çocuklarının oynadığı bir oyundur. Günümüzde büyük kentlerde bu oyunu oynamak olanaksız bir durum almıştır çünkü kazacak toprak artık yoktur ve her yer artık beton ve asfaltdır.dolayısıyla doğa ile barışık bir oyundur. 2000'li yıllarda bu oyunu oynayabilmek için kent dışına çıkmak ve toprak alanlar bulmak gerekir.

Malzeme: Her oyuncu için diğerlerinin dairesini (döt) kazmak için kullanılmak üzere ucu sivrileştirilmiş bir uzun sopa. Tek bir kısa çubuk. Sopa olayı bazı yerlerde (köylerde) abartılıp kazma kürek te kullanıldığı versiyonları vardır.

Nasıl Oynanır: Döt kazmaca ve çelik çomak iki ayrı oyundur. bu iki oyun bir birinin bir üst sürümü yada alt versiyonu değildir. Çelik çomak takım halinde oynanır. Döt kazmaca ise bireysel bir oyundur. göt kazmaca sağlam bir sinir isteyen, kendine hakim olmayı bilen ve salak olmayan kişinin başarılı olduğu bir oyundur.

Oyuncular toprak bir alanda, bir daire oluşturacak şekilde dizilir ve önlerine birer küçük daire çizilir (işte bu daireler oyuncuların oyundaki dötüdür). herkesin uzun bir sopası vardır. ebe olan sopasını kenara bırakır eline kısa bir çubuk alır. bu çubuğu elinde sopa olanlardan birine doğru atar (beyzbol gibi), ilgili havadan gelen bu çubuğu elindeki sopayla vurarak uzağa fırlatmaya çalışır. ebe bu çubuğu düştüğü yerden alıp oyun alanına dönmeye yada vuran kişi kendi götüne dönmeden onu yakalamaya çalışırken diğerleri de onun dairesini (farazi dötünü) ellerindeki sopalarla deşmeye, kazmaya başlarlar. Oyunun sonunda dairesi en çok kazılmış olan oyunu kaybeder. işin otokontrol boyutu burada başlar. Zira rakipler kaybedenle alay ederler.

Oyunu oynayabileceğiniz toprak alan bulabilseniz de tavsiye etmeyiz. Bir şekilde edepsiz bir oyundur. Oynamamak lazımdır. Sonu genelde kavga ve kırgınlıklarla biter.

Bu oyunun terbiyeli versiyonu zımba oyunudur. Onu oynamanızı tavsiye ederiz.

2 yorum:

bejdal dedi ki...

selam arkadaş kültürel mirası koruma çabanızdan dolayı teşekkür ederim. bu oyun bizde gömme çelik olarak geçer. yuotubede aratırsan bulursun nikim bejdal orda video var. meb.gov adresindede kuyu kazmanı olarak verilmiş bu oyun. oyun tadında yaşam dileklerimle...

Yeni Vizyon (New Vision) dedi ki...

Teşekkürler. Osmaniye tanıtımı video paylaşımı için teşekkürler. Arka plandaki müzik harika.